Home                             

Er zijn twee soorten games, schrijft James P. Carse. De spelletjes en wedstrijden die we in het dagelijkse leven spelen, bijvoorbeeld oorlog, advocaat worden, diploma halen, voetbal. Het doel is winnen, dan is het spel afgelopen. Dit zijn Finite games.

Infinite games zijn mysterieuzer. De regels van dit spel kunnen gaandeweg veranderen, deelnemers kunnen veranderen – zo lang het spel maar niet eindigt. Het doel is zorgen dat het spel voortduurt.We control nature for societal reasons. We kennen, grof gesteld, twee houdingen ten opzichte van natuur, een vijandige (‘machine’) en een harmonieuze, in overeenstemming met haar diepe patronen en natuurlijke orde (‘garden‘).

Gardeners celebrate variety, unlikeness, spontaneity. They understand that abundance of styles is in the interest of vitality. The more its numerous sources of change, the more vigorous its liveness.

Genius in you stimulates genius in me. Infinite players begrijpen dat de kracht van een cultuur, net als in natuur, te maken heeft met verschillen, variëteiten, diversiteit, surprises. Zij zullen die niet in anderen willen onderdrukken, eerder stimuleren.

Growth promotes growth.