Home                             

The Infectious Event:  een weg uit het centrum

Boogaerdt/VanderSchoot & Touki Delphine
Op Oerol 2019 presenteren Boogaerdt/VanderSchoot en Touki Delphine  het drieluik The Infectious Event, dat bestaat uit de voorstellingen Walk of Things, Botanical Wasteland en Firebird.


Met het drieluik The Infectious Event blikken Touki Delphine & Boogaerdt/VanderSchoot vooruit in de toekomst van de mensheid. De theatermakers vinden dat het tijd wordt voor de mens om uit het centrum van de wereld te stappen. Dat is makkelijker gezegd dan gedaan. Want waar moeten we heen als we niet meer in het midden mogen staan?

Boogaerdt/ VanderSchoot & Touki Delphine willen ons zien zoals wij zijn: een voortdurend veranderende hybride levensvorm, een versmelting tussen technologie en natuur. Zij reiken de mens een hand en wandelen weg van het centrum, bestuderen en omarmen de gevolgen van de ecocrisis en verlichten met driehonderd autolampen de wereld waarin we leven.
 
Boogaerdt/VanderSchoot & Touki Delphine
De verwantschap in het spelenderwijs experimenteren en oprekken van conventies maakt dat de samenwerking vanaf het eerste moment vruchtbare bodem vond. Een beeldend en muzikaal onderzoek dat naturefreaks, artlovers, technerds, digital natives en transhumanisten zal aanspreken.

Walk of Things
10.000 stappen in de aard van de dingen

Walk of Things is een podcast-wandeling over een dijk, als oefening voor de mens om ding te zijn tussen de dingen.

Tijdens een tocht door de natuur, luistert de wandelaar naar de stemmen van de dingen die hem omringen. Boogaerdt/VanderSchoot kijkt opnieuw naar de grens tussen mens, natuur en technologie in een tijd waarin de mensheid zich de planeet op destructieve wijze heeft toegeëigend. Ze vroegen verschillende schrijvers om zich te verplaatsen in het perspectief van de dijk en de dingen eromheen. Touki Delphine ontwierp het sounddesign. Het resultaat is te beluisteren als podcast tijdens een dijkwandeling.


concept Boogaerdt/VanderSchoot muziek en sounddesign Touki Delphine, Rik Elstgeest / Studio Delphine
teksten Irma Driessen (de iPhone), Rik van den Bos (de Worm), M. (de Zee), Saskia de Jong (de Dijk), Dean Bowen (de Wind)
stemmen Suzan Boogaerdt (de iPhone), Joep van der Geest (de Worm), M. (de Zee), Rik Elstgeest (de Dijk), Dean Bowen (de Wind)

Botanical Wasteland
A world-making practice

Botanical Wasteland is een futuristische biotoop vol plastic afval en technopuin, waarin de mens niet langer centraal staat. Touki Delphine en Boogaerdt/VanderSchoot verkennen er de grenzen tussen natuur, technologie, lichaam en identiteit.

Door de destructieve wijze waarop de mensheid zich deze planeet heeft toegeëigend, leven we in een tijd van massale uitsterving. Daarom doen theatermakers Boogaerdt/VanderSchoot en muziektheatergezelschap Touki Delphine een opwekkend pleidooi om onze relatie met de wereld te veranderen. Botanical Wasteland is een muzikale live performance en video-installatie ineen. Een voorstel voor een nieuwe samenleving waarin vooral de ‘non-humans’ een stem krijgen.

co-creatie Boogaerdt/Vanderschoot & Touki Delphine regie Bianca van der Schoot muzikale compositie Touki Delphine spel Suzan Boogaerdt, Hidde Aans-Verkade, Dalton Jansen, Bo Koek, John van Oostrum decoradvies Marloes en Wikke animatie Rodrik Biersteker voice Elsa May Averill lichtontwerp Axel Dikkers kostuums Lotte Goos regieassistentie Koen van Etten
Firebird
De lichtsymfonie

Geïnspireerd door De Vuurvogel-suite van Igor Stravinsky, brengt Touki Delphine exact 100 jaar later Firebird, ditmaal voor een orkest van lichtjes; zonder muzikanten, zonder spelers. De hoofdrol is voor de lichtinstallatie, die door de eclectische soundtrack tot leven wordt gebracht. Als een moderne HAL 9000 (je weet wel, de computer uit A Space Odyssey) vertelt zij het verhaal van de Vuurvogel, anno 2019.
De mensheid staat met haar eerste been in een nieuw technologisch tijdperk. We vinden onszelf opnieuw uit. We omarmen de volgende stap in onze evolutie en heten, zoals vele malen eerder, de nog onbekende horizonten welkom.

Een orkest van honderden lampen vormen het hart van de landschappelijke lichtsymfonie die Touki Delphine en Theun Mosk speciaal voor Oerol maken, en die alleen ‘s nachts te zien zal zijn.

Firebird is onderdeel van het drieluik The Infectious Event, waarin Touki Delphine en Boogaerdt/VanderSchoot de mens in de veranderende wereld plaatst. De andere twee delen zijn ook op Oerol 2019 te zien: Botanical Wasteland en Walk of Things.

concept Touki Delphine; Bo Koek, John van Oostrum, Rik Elstgeest, Chris Doyle in samenwerking met Theun Mosk
vormgeving en licht Theun Mosk
installatie John van Oostrum
advies Bianca van der Schoot en Suzan Boogaerdt